Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur får jag ut det mesta av min uppkoppling?

  • Routerns placering

Det är av yttersta vikt att routern är placerad så bra som möjligt för att din uppkoppling ska fungera på bästa sätt. Routern ska placeras i samma vädersträck som närmsta mast för att bäst kunna plocka upp en så stark och ren signal som möjligt.
På vår täckningskarta hittar du var den närmaste masten ligger genom att ange din adress. Signalen som sänds ut från våra master ska nå hela vägen fram till din routers antenner med så lite hinder där emellan som möjligt. Vi rekommenderar därför att du placerar routern på övervåningen om du bor i ett flervåningshus. Routerns signallampor indikerar hur stark signalen du tar emot är.

För att mer detaljerat kunna läsa av signalstyrkan rekommenderar vi att du loggar in i routerns webbgränssnitt och läser av de olika signalvärdena som presenteras där. Klicka här för att komma vidare till guiden. 

  • Avståndet mellan dator och router

Avståndet mellan din enhet och router spelar en viktig roll. Har du placerat din router med ett längre avstånd från vart du faktiskt sitter och surfar, kan din uppkoppling via wifi försämras. För att optimera anslutningen kan du istället ansluta via en nätverkskabel. 

Vill du kunna använda din uppkoppling i större delar av din bostad, bör du känna till att väggmaterial i din bostad kan vara påverkande. En öppen planlösning ger naturligtvis högre hastigheter, och väggar tillverkade av lättare material som gips- och spånskivor är alltid mer fördelaktiga än tjocka betongväggar.

För att förlänga räckvidden och förstärka wifi-signalen så kan du införskaffa en wifi-repeater. Det är fördelaktigt för dig som bor i en större lägenhet eller ett hus och kan förbättra din surfupplevelse på platser där uppkopplingen upplevs som sämre än i direkt anslutning till routern. 
Wifi-repeatrar är inget som vi tillhandahåller men går att få tag på hos närmsta elektronikåterförsäljare och finns i varierande prisklasser för olika behov. Hör med din återförsäljare om vad som passar dig bäst.

  • Routerns mjukvaruversion

För att din router ska fungera så bra och säkert som möjligt skickar vi löpande ut nya uppdateringar av mjukvara till routern. Din router kommer automatiskt att hämta hem den senaste versionen av mjukvaran nattetid om den är igång. Om du inte har igång din router under natten, vänligen följ vår guide som du hittar här för att manuellt uppdatera mjukvaran.

  • Antalet uppkopplade enheter

Upplever du att du inte får ut den uppkoppling du förväntat dig, kan det vara bra att kontrollera hur många enheter du anslutit mot din router.  Har du exempelvis fler datorer, surfplattor och mobiltelefoner uppkopplade mot routern finns en risk att din upplevelse inte blir som förväntat. Vi rekommenderar därför att du kopplar ifrån samtliga enheter förutom en, och gör ett nytt försök för att se om uppkopplingen blir bättre.

Tänk på att ha så få uppkopplade enheter som möjligt för bästa upplevelse.

  • Har det någon betydelse vad för typ av enhet jag använder mig av?

Det är viktigt att ha i åtanke att den enhet du använder är i bra skick, det vill säga t.ex en dator som har uppgraderad programvara, är utrustad med antivirusskydd och inte har för många processer igång samtidigt. Har du en äldre dator kan detta också vara en påverkande faktor för hur du upplever uppkopplingen.

  • Tid på dygnet

Den hastighet en mast kan sända ut delas av samtliga användare. Det betyder att man vid hög användning av en mast kan uppleva att det går långsammare än vid lågt användande. De tidpunkter där användning är högst är vanligtvis kvällstid och på helger. Vi rekommenderar därför att du planerar större ned eller uppladdningar av filer till dag eller nattetid för att få ut så bra hastighet som möjligt. 

  • Installation av externa antenner

En extern antenn är alltid att föredra för en så bra uppkoppling som möjligt. En sådan är bra om du bor, eller använder din uppkoppling på en plats som är omgiven av svårare terräng (tät skog, berg och liknande) eller för att skärma av störande signaler från andra master än den du kopplar upp dig emot.

Det är inte bara fallen där uppkopplingen nyttjas kring svår terräng som en extern antenn rekommenderas, utan den kan även användas av dig som vill förstärka och förbättra din signal ytterligare.

För information om vilken antenn som passar dig bäst finns mer information här.

^